woensdag 22 februari 2017

Productreview:Forerunner 225

Jezelf aanpassen aan de veranderende marktomstandigheden. Sommige bedrijven gaan er goed mee om, anderen (nokia, polaroid) houden halsstarrig vast aan een marktmodel dat ten dode is opgeschreven . Garmin behoort tot de eerste groep.  Dit Amerikaanse bedrijf werd groot met de verkoop van navigatietoestellen voor auto's boten en vliegtuigen, maar richt zich nu meer en meer op de groeiende markt van de 'wearables'. Draagbare apparaten die constant je gezondheid monitoren en vastleggen hoeveel stappen je reeds hebt gezet en  hoeveel calorieën er zijn verbrand.  De Garmin 225 is zo'n modern toestel dat veel van deze aspecten in zich meedraagt. Hieronder volgt een korte review van dit product.

Garmin is een echte pionier op het vlak van gps-horloges. Al in 2003 bracht het met de Forerunner 101 een eerste variant op de markt. Het betekende het begin van een revolutie in de hardloopgemeenschap. Elke zichzelf respecterende hardloper/jogger gaat tegenwoordig niet meer zonder zonder de deur uit. De Garmin Forerunner 225 is al een tijdje uit en recentelijk hangt het ook rond mijn pols wanneer ik de loopschoenen aantrek. 

Toen mijn Garmin 405 CX begin februari letterlijk uit elkaar viel en het horlogebandje niet meer te repareren viel besloot ik met pijn in het hart op zoek te gaan naar een opvolger. Niet minder dan 12.000 loopkilometers heb ik er mee afgelegd. Ook nu nog werkt het horloge naar behoren, maar wanneer je het niet meer om je pols kan dragen is de fun er snel van af. Na lang speuren koos ik voor de Garmin 225. Een van de eerste toestellen met optische hartslagmeting. Die vervelende hartslagband kon dus voorgoed in de kast.

De Garmin 225 is een gps-horloge met de bescheiden allures van een smartwatch. Stel je er vooral niet te veel bij voor.  Buiten notificaties van je smartphone ontvangen kan dit toestel vrij weinig. Je kan er niet mee browsen, je kan er geen spelletjes op spelen en je kan er ook geen apps mee downloaden. En dat is voor mij net de kracht van dit horloge.  De 225 is dan ook al een tijdje op de markt en de revolutie in de wereld van de smartwatches is nog vrij recent. Buiten het registeren van je  hardloopgegevens houdt dit toestel ook je verbrande calorieën en het aantal stappen bij. Het doet dit-in tegenstelling tot bvb de Iwatch die veel te optimistisch is mbt de verbruikte calorieën- meer dan degelijk. Een balkje vertelt je op elk moment hoeveel stappen je reeds gezet hebt. Wanneer de 10.000 stappen, 11.000 in mijn geval, zijn bereikt wordt het balkje groen. Dit werkt best motiverend want hoe krijg ik het anders uitgelegd dat ik net voor het slapengaan op een luie zondag nog snel wat trappen deed om mijn doel te behalen.  Missie geslaagd. Het toestelt registreert ook je slaap en doet dit vrij accuraat. Wel jammer dat deze resultaten enkel op Garmin Connect op smartphone of computer raadpleegbaar zijn.  De Garmin 225 is een comfortabel en licht horloge. Je merkt het nauwelijks rond de pols. Normaal verdraag ik geen horloges, maar de 225 draag ik nu al onafgebroken meer dan een week. 

Garmin 225
Het leuke aan de Garmin 225 is zijn toegankelijkheid. Je hoeft niet door tal van menu's te scrollen om de training te starten. Het toestel unlocken, de startknop indrukken en je kan meteen vertrekken. Het toestel hoeft zelfs niet naar satellieten te zoeken aangezien de locatie ervan in het cachegeheugen wordt opgeslagen. De concurrentie laat op dat vlak nog steeds te veel steken vallen.  Simultaan kunnen er tot 6 gegevensvelden worden weergegeven, wat ruimschoots voldoende is. Jammer genoeg is daar ook meteen alles mee gezegd. Workouts instellen op hartslag op het toestel zelf lukt niet. Een virtuele parter om tegen te wedijveren, altijd leuk, niet aanwezig. En ook de functie mijn locatie, waarmee je steeds de weg terugvindt, is niet aanwezig. Wat betreft trainingsmogelijkheden blijf ik hier op mijn honger zitten.  Je kan wel tal van workouts aanmaken in Garmin connect en via bluetooth makkelijk downloaden. De modus voor gebruik indoor is een leuke extra, maar echt nauwkeurig is het niet . Reken op een foutenmarge van 15 a 25 procent, afhankelijk van je loopstijl.  O ja, die bluetooth werkt uitstekend in combinatie met de connect app op de smartphone.  Voor je het weet staat je workout op Strava. Geen gedoe meer dus met kabels en ANT+ sticks. 

Wat meteen opvalt bij de 225 is de duidelijke display. Zelfs bij fel zonlicht kan je vanuit elke invalshoek probleemloos de cijfertjes waarnemen.  De optische hartslagmeter doet degelijk zijn werk. Al is het aan te raden om de 225 strak rond de pols te dragen voor een nauwkeurige waarneming.  Enige minpunt hierbij is dat de hartslagmeting enkel tijdens training wordt geregistreerd. Waarschijnlijk doet men dit om de batterij te sparen, maar het zou leuk zijn mocht er ook de optie zijn om dit 24/24 te meten. De batterij gaat grofweg 4 tot 5 dagen mee, inclusief enkele stevige workouts. Moderne smartwatches houden het doorgaans nog geen dag vol, dus deze 'wannabee' smartwatch presteert best aardig. 

De Garmin 225 is niet goedkoop.  Met een prijs van rond de 300 euro is het best een prijzig toestel. En ik ben niet zeker of die prijs wel gerechtvaardigd is. Het is een fijn horloge om te dragen, ziet er ook nog eens best goed uit en heeft beperkte smartwatch functies en de optische hartslagmeter behoort tot de betere die er te koop zijn.  Maar als dit toestel het opnieuw 6 jaar volhoudt, zoals mijn Garmin 405 CX, hoor je mij alvast niet klagen. Tegen dan geniet ik vast van mijn pensioen als hardloper.