De passieve sportfanaat wordt met de opkomst van de digitale televisie stevig verwend. De tijden dat Canal+ in de jaren negentig maar een beperkt aantal voetbalwedstrijden uitzond liggen al een tijdje achter ons. Canal+ werd omgedoopt tot Prime TV en Sporting Telenet. Van de Belgische competitie hoeft u geen seconde te missen. U kan kijken naar topwedstrijden zoals Anderlecht-Club Brugge of Genk-Standard. Voelt u daarentegen meer sympathie voor de underdog, dan kan u genieten van Bergen-Waasland Beveren of Cercle Brugge-OH Leuven. En de echte fanaat kijkt de gemiste wedstrijden toch gewoon in uitgesteld relais. Of misschien voelt u ook wel die onweerstaanbare drang om net als Johan Boskamp te kijken naar de WK-kwalificatiewedstrijd Oezbekistan-Jordanië? Laat u dan vooral niet tegenhouden. Keek men vroeger louter naar de samenvattingen dan is het nu bon ton om zoveel mogelijk wedstrijden te bekijken, om vervolgens haarfijn een mening te ventileren op talloze fora. U moest maar eens net die ene actie gemist hebben van Hazard of Neymar.
"Een nog groter gevaar hierbij is de teloorgang van de sociale functie van het voetbal. We kijken immers liever in huiselijke kring naar topwedstrijden dan dat we 10 euro neertellen om de plaatselijke voetbalclub te ondersteunen."
De kwalijke evolutie om zowat alles uit te zenden waar een bal en 22 mannen, of vrouwen, bij betrokken zijn moeten we allerminst toejuichen. Een oppervlakkig bestaan, waarbij alles in het teken staat van het voetbal, loert om de hoek. Een nog groter gevaar hierbij is de teloorgang van de sociale functie van het voetbal. We kijken immers liever in huiselijke kring naar topwedstrijden dan dat we 10 euro neertellen om de plaatselijke voetbalclub te ondersteunen. Zonder dit maatschappelijke draagvlak heeft het voetbal nog weinig bestaansrecht. Voor 14,95 in de maand kijk je bij Telenet of Belgacom naar alle mogelijke wedstrijden. Je zou wel gek zijn om nog naar het stadion te trekken. De passieve 'couchsupporter' haalt meer en meer de bovenhand. Leuk meegenomen hierbij is dat u voortaan uw gezin kan combineren met uw passie. Nogmaals u zou wel gek moeten zijn om de warme huiskamer te ruilen voor een stoffige koude tribune, waar u bovendien nog eens 2 euro neertelt voor een pintje.
Toen ik vorige week doorheen de krant bladerde viel mijn oog op een jobadvertentie voor voetbalcommentator nota bene. De jobomschrijving luidde als volgt. "Heeft u een passie voor voetbal en een aangename stem, neem dan zeker contact met ons op". Wijlen Rik De Saedeleer moet zich ongetwijfeld als zeven keer hebben omgedraaid in zijn graf. Even voelde ik de drang om te solliciteren, maar dat kan ik de mensheid niet aandoen. Hoewel ik zelden voetbal kijk op TV gebeurt het af en toe wel eens dat ik blijf hangen bij een wedstrijd, zoals laatst tijdens België U21-Noord-Ierland U21. De commentator van dienst verbaasde zich over het feit dat God Save the Queen weerklonk, ipv het Noord-Ierse volkslied. Dan heb ik nog weinig zin om verder te kijken. Een voetbalcommentator is in mijn ogen een vat vol wijsheid, iemand met bakken levenservaring en een brede algemene kennis. Bij voorkeur heeft deze persoon ook een verleden in het voetbal. Zo kan ik bijvoorbeeld ontzettend genieten van een programma als Match of the Day op BBC. Het is een genot om Gary Lineker bezig te zien in zijn natuurlijke habitat, omringd door analisten die stuk voor stuk hun sporen verdiend hebben in het Britse voetbal. Geen betere manier om wakker te worden op zondag dan een herhaling van MOTD, neem het van mij aan. Een doorn in het oog van Sky Sports, maar een zegen voor de echte voetballiefhebber. Ook het warme enthousiasme van John Motson kan me nog steeds bekoren. Laat ons hopen dat hij zijn pensioen nog een tijdje uitstelt.
Wie elke dag dineert in een toprestaurant neemt na een tijdje geen genoegen meer met een simpele afhaalmaaltijd bij de Chinees. Mediabedrijven als NBC en Sky Sports krijgen krijgen meer en meer invloed op het voetbal. Zo bepalen zij de aanvangstijden van de wedstrijden. Dit leidt bijvoorbeeld tot wedstrijden op zondagavond. Real Madrid-Barcelona programmeren op zondagavod 10 uur, hoe verzin je het. Geef het voetbal terug aan het volk. Maar dat zal voor eeuwig en altijd een utopie blijven, aangezien clubs niet meer kunnen overleven zonder televisiegelden.