zaterdag 20 februari 2016

Waar is het respect voor de voetbalsupporter gebleven?


De laatste maanden heb ik tot mijn eigen schande deze blog een beetje verwaarloosd. Niet dat ik het nu opeens veel te druk heb, maar ik miste een directe aanleiding om wit van woede achter mijn klavier plaats te nemen. Deze blog is mijn uitlaatklep en zolang mijn Yin en Yang in evenwicht zijn zal ik hier niet snel iets posten. Schrijven om te schrijven, daar doe ik niet aan mee. Maar afgelopen week kreeg ik opnieuw langs alle kanten munitie aangeleverd en zodoende ben ik nu al een hele week mijn aanvalslinie op scherp aan het stellen. Doelwit van deze blog...... De hoge ticketprijzen en de vaak onmogelijke aanvangstijden van wedstrijden in het voetbal. 

Toen ik afgelopen vrijdagmiddag thuiskwam van het werk kreeg ik een mailtje binnen van de UEFA waarin stond dat mijn ticketaanvraag voor België-Italië op het EK in Frankrijk was aanvaard.  Ik maakte een bescheiden vreugdesprongetje en stond op het punt om mijn blijdschap met iedereen te delen op Facebook. Tot ik de giftige reacties las van velen die naast een ticket hadden gegrepen. Trouwe supporters die naar alle uithoeken van Europa zijn gereisd om onze nationale ploeg te steunen om zo genoeg punten te sparen om er toch maar zeker bij te zijn in Frankrijk.  Ik had niet één wedstrijd bijgewoond. Het enige wat ik wel had gedaan was tickets besteld uit de duurdere prijscategorieën, los tegen mijn eigen principes in. In tegenstelling tot een grote groep  onfortuinlijken  die weigeren (uit principe) om 105 euro te betalen voor één ticket.  Van de 9000 tickets die wij Belgen voor de openingswedstrijd tegen  Italië konden kopen kostte het overgrote deel ervan meer dan 100 euro. Alsof de Uefa hiermee het signaal de wereld instuurt dat al wie het zich kan permitteren meer dan welkom is en dat de rest maar beter kan oprotten.  Voetbal een (duur) feest.

Ook vanuit Dortmund kwam afgelopen weken munitie aangewaaid. Fans van Dortmund haalden het nieuws toen ze twintig minuten voor affluiten van de kwartfinale het veld van Stuttgart bekogelden met tennisballen. Hun manier om te protesteren tegen de torenhoge ticketprijs van meer dan 50 euro voor deze kwartfinale in de Duitse beker.  Duitse fans nemen wel vaker het voortouw in de strijd tegen hoge ticketprijzen. En tijdens de groepsfase van de Champions League protesteerden fans van Bayern tegen de hoge ticketprijs die ze moesten betalen voor de wedstrijd op Arsenal. Dit tot genoegdoening van de aanhang van de Gunners die spontaan het protest steunden.


Het Verenigd Koninkrijk spant al enkele jaren de kroon als het aankomt op het verhogen van de ticketprijzen. Hierdoor is de sport stilaan haar volkse karakter aan het verliezen en verdwijnt ook die typische Engelse atmosfeer uit de stadions. Bij een aantal clubs uit de Premier League is het nu al zover gekomen dat je kan opteren voor een maandelijkse afbetaling van je seizoenskaart tegen een bescheiden rentevoet, waarop de club ook nog eens verdient. Maar voor de "Working Class Hero" is het vaak de enige manier om hun dure tijdverdrijf te bekostigen. Het goedkoopste abonnement voor Arsenal maakt je bijna een heel maandloon armer (1400 euro). Een gemiddeld abonnement kost er vier keer meer dan in ons land. Het nieuwe TV-contract, dat volgend jaar in voegen treedt, levert de clubs uit de Premier league 4 miljard euro op jaarbasis op. Enkel West-Ham gaat dit extra geld gebruiken om de ticketprijzen te verlagen. Arsenal-coach Wenger is van mening dat dit extra spaarpotje beter gebruikt kan worden voor de aankoop van nieuwe spelers. Als argument geeft hij aan dat "Arsenal good value for money" biedt.    Een wedstrijd op verplaatsing bijwonen wordt al helemaal een dure grap. Clubs als Manchester City, Arsenal of United rekenen hun bezoekers vaak de volle pot aan in de duurdere vakken. Een wedstrijd op Arsenal kost zo al gauw 60 pond, terwijl de goedkoopste tickets voor de thuisfans slechts 26 pond kosten.  Daar wil de Football supporters Federation dringend verandering in brengen. FSF tracht met de campagne 'Twenty is plenty" clubs te overtuigen om bezoekende fans maximaal 20 pond aan te rekenen. Tot hiertoe komt enkel Swansea City tegemoet aan die eis, waar je als bezoekende supporter vandaag 'slechts' 23 pond betaalt.

Protest van de Westelse Kemphanen tegen het onmogelijke
aanvangsuur van de wedstrijd Brugge-Westerlo (19-02-2016, 20:30)
Walkout
De Arsenal-fans staan niet langer alleen in hun protest. De Engelse voetbalfans zijn het beu om jaar na jaar nieuwe prijsverhogingen te moeten slikken. Ook Liverpool haalde de afgelopen weken het nieuws op negatieve wijze. De inhuldiging van hun nieuwe tribune gaat gepaard met fel verhoogde ticketprijzen, waarbij fans tot 77 pond per ticket zouden moeten betalen. In de wedstrijd tegen Sunderland protesteerde de "Spionkop" door het stadion met 10.000 man na 77 minuten te verlaten. Ironisch genoeg kreeg Liverpool in die laatste 10 minuten het deksel op de neus en gaf het een 2-0 voorsprong uit handen. Misschien wel het ultieme bewijs dat het voetbal maar kan bloeien bij de gratie en trouw van de fans. En daar loopt het nu al een aantal jaar mis. Een week later stond de onverwachte topper tussen Arsenal en Leicester op het programma.  Sky Sports, de Engelse rechtenhouder, besliste pas 3 dagen voor aanvang deze wedstrijd te verplaatsen van zaterdag naar zondag. Voor veel fans betekent dit extra kosten of past de wedstrijd simpelweg niet meer in hun programma. Niet dat het protest van de fans van Leicester, die uit protest 5 minuten later binnen kwamen, veel indruk moet hebben gemaakt bij de machtshebbers van Sky Sports. Het fel verbeterde tv-contract impliceert voor de volgende jaren nog meer loyaliteit van de clubs en daar zullen de fans de dupe van worden.



Pamflet Respecteer de 12de man
(Klik hier voor grotere afbeelding)

Naast de duurdere tickets kunnen supporters ook het soms absurde gegoochel van speeldata en aanvangstijden maar matig appreciëren. Een trend die zich in heel Europa manifesteert onder invloed van het toenemende belang van de televisiegelden. Sportzenders willen een maximale return voor hun investering en spreiden de wedstrijden over het ganse weekend. Te beginnen op vrijdagavond en eindigend op zondag-of zelfs maandagavond, zoals in Italië of Spanje al enkele keren is voorgevallen.  We moeten kost wat kost Amerikaanse toestanden vermijden, waarbij wedstrijden in de NBA of NHL op de meest onmogelijke uren doorheen de week worden gespeeld. De wedstrijd Club Brugge-Westerlo laten plaatsvinden op een vrijdagavond 20:30 getuigt van weinig respect voor de fans. Niet voor die van Westerlo en niet voor die van Brugge, dat het meeste van zijn fans rekruteert uit gans Vlaanderen. Op deze manier breng je ook de mobiliteit, o zo kwetsbaar op een vrijdagavond, in en rond de grootsteden in een nog lastiger parket. Zorg ervoor dat supporters zich niet in allerlei bochten moeten wringen om hu team te gaan aanmoedigen aan de andere kant van het land. Hou daar als het kan een klein beetje rekening mee. Wat betreft de ticketprijzen mogen we in België zeker niet klagen. Daar hebben wij-supporters-deels zelf voor gezorgd door het protest van tal van supportersgroeperingen een aantal jaar geleden. Sindsdien zijn de prijzen gestagneerd of in veel gevallen zelfs gedaald (Kortrijk, Genk...). Het wordt de hoogste tijd dat er opnieuw wordt geluisterd naar de stem van de echte voetbalsupporter.