Want ja, ook in tweede klasse wordt er gevoetbald, en spannend is het ook. Misschien wel spannender dan die vermaledijde play offs in eerste nationale. Met nog 4 speeldagen te gaan leidt Westerlo de dans op één punt gevolgd door AS Eupen. En ook STVV maakt nog steeds kans op de titel. Alleen jammer dat er geen kat van lijkt wakker te liggen, en laat dat nu net het probleem zijn. Hoe maak ik tweede klasse leefbaar? Wie nog geen thema of onderwerp heeft voor zijn/haar thesis gelieve dit eens tot op het bot uit te spitten en de antwoorden door te spelen naar Ivandewitte@aagent.be of Hermanvanholsbeeck@RSCA.be. Al wil ik natuurijk zelf ook mijn bijdrage leveren.
Buitensporige eisen
Wat de Vlerick Management School is voor ambitieuze managers is tweede klasse voor voetbalclubs. Om toegelaten te worden tot dit elitegezelschap dien je aan allerlei strenge voorwaarden te voldoen. Zo moet iedere tweedeklasser aan minstens 17 spelers een deeltijds contract kunnen aanbieden. Dien je te beschikken over voldoende zitjes in het stadion en zijn er ook nog eens de kosten voor de lichtinstallatie. Daarbij komen nog eens de duurdere scheidsrechters en opeens dien je ook over een minimum aan stewards te beschikken. Kosten waar veel clubs zich in derde op miskijken. Beste voorbeeld is misschien wel Oudenaarde dat vorig seizoen mocht proeven van tweede nationale, maar op het einde van vorig seizoen vriendelijk bedankte om de eindronde met derdeklassers te spelen. Ook dit seizoen stond Oudenaarde lange tijd aan kop van de rangschikking in derde, maar het liet ondertussen duidelijk verstaan geen interesse te hebben in promotie. In derde klasse A diende enkel Racing Mechelen, Boom, en Deinze een licentieaanvraag voor tweede klasse in. In derde klasse B gaat het om de helft van de clubs. Wanneer clubs uit lagere reeksen zelfs geen interesse meer tonen voor promotie raak je aan de basis van de sport en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
![]() |
Symbolisch beeld |
TV-gelden
Bovenstaande persiflage weerspiegelt momenteel perfect de gang van zaken in tweede klasse. Aan goede wil ontbreek het nochtans bij niemand in deze reeks. De grootheidswaanzin maakt ook stilaan plaats voor realisme. De alarmbel wordt al enkele jaren geluid, maar niemand lijkt het te horen aan de top van onze voetbalpiramide. Een structureel gebrek aan inkomsten, belangstelling en daaruit volgend desinteresse. Dat zijn de grootste pijnpunten waar tweede klasse momenteel mee kampt. De gestelde eisen, hierboven beschreven, zijn disproportioneel met de baten van tweede klasse. De toeschouwersaantallen zijn alarmerend laag, enkel STVV, Antwerp en Westerlo spelen gemiddeld voor meer dan 3000 toeschouwers. Nationale media blinken uit in het negeren van de reeks, hoewel de spankracht ervan kan wedijveren met onze topklasse. Enkel bij Belgacom wordt moeite gedaan, al is hun verloning bijlange na niet in verhouding met hun geleverde inspanningen. Elke club krijgt maar liefst 15.000 euro tv-gelden. In eerste klasse bedraagt het gemiddelde aan tv-gelden rond de 3 miljoen euro. Al moet er wel bij vermeld worden dat de tweedeklassers enkele jaren geleden een bod van 3 miljoen euro aan tv-gelden verworpen hebben. Wat uiteraard hun goed recht is. Momenteel zou er een bod van rond de 4 miljoen euro op tafel liggen. Tal van clubs zoals RWDM, Boussu Dour, Tubeke, Woluwe en nu ook Aalst zijn momenteel bezig aan een doodsstrijd. Binnen goed een week weten we of deze clubs ook volgend seizoen een licentie krijgen voor tweede. Visé heeft niet eens de moeite genomen een aanvraag in te dienen en ook Hoogstraten lijkt zich te verzoenen met degradatie.
"Elke club krijgt maar liefst 15.000 euro tv-gelden. In eerste klasse bedraagt het gemiddelde aan tv-gelden rond de 3 miljoen euro."
Een betere verdeling van de tv-gelden is een eerste aanzet om deze reeks opnieuw gezond te maken. Daarnaast moet ook gewerkt worden aan een betere exposure van de reeks. De BBC zendt bijvoorbeeld samenvattingen uit van iedere wedstrijd in de nationale reeksen. Zover hoeven we niet te gaan, maar wekelijks enkele interessante affiches samenvatten op de nationale televisie moet perfect mogelijk zijn. Op die manier wek je de interesse van de modale voetbalfan. En met wat geluk trekken onze tweedeklassers misschien ook wel nieuwe sponsors aan, die zich verzekerd weten van airplay op de nationale televisie. Het zal de magere sponsorbudgetten in tweede zeker ten goede komen. Op die manier creëer je op zijn minst een levensvatbare competitie, zeker wanneer iedere club pakweg een half miljoen meer aan inkomsten zou kunnen incasseren. Voor een club als Heist betekent dit een wereld van verschil. Zelf ben ik niet echt een voorstander van een drastische hervorming van tweede klasse. Ik vind nog altijd dat het sportieve moet zegevieren. Kleine clubs die sportief goed werk leveren hebben evenzeer hun plaats in tweede nationale. Natuurlijk is de meerwaarde van pakweg Racing Mechelen een stuk groter dan indien Woluwe Zaventem zou promoveren. Een loonplafond naar gelang het budget van de clubs is een volgende stap. Aan de hand van tussentijdse budgetcontroles moeten clubs beter begeleid worden om op die manier te vermijden dat zij Russische roulette spelen in hun jacht naar promotie.
Als laatste moet er ook paal en perk gesteld worden aan dubieuze samenwerkingsverbanden met vreemde clubs of geldschieters uit Indonesië, Qatar.... Lommel is hier het grote voorbeeld. Na hun faillissement in 2002 is de club massaal de kaart van de jeugd gaan trekken en is het uitgegroeid tot een stevige subtopper. Spelers als Cerigione of Hans Vanaken konden rustig rijpen aan de Gestelse Dijk en maken nu het mooie weer in onze eerste klasse. Buitenlanders uit verre opleidingsacademies, daar zit niemand op te wachten. Er is dus nog veel werk aan de winkel, maar met een beetje goede wil zou men al een heel eind ver raken